Sınav Senesinde Kitap Okumak

Sınav Senesinde Kitap Okumak Ne Kadar Önemli?

Kitap okumanın insan hayatına kattığı faydalar yadsınamayacak kadar fazladır. Özellikle günümüzde, kişisel gelişimin öneminin artmasıyla kitap okumanın önemi de daha çok  ön plana çıkmıştır. Kitap okuyarak birçok alanda bilgi birikimine sahip olabileceğimiz gibi yorumlayabilme becerimiz de artar. Bu nedenle farklı alanlarda kitaplar okuyarak hayatımıza çok daha geniş perspektifler kazandırmamız mümkündür.

Ancak sınav döneminde olan bir öğrenci kitaplardan biraz uzaklaşma eğilimindedir. Kitap okuma yerine konu çalışıp test çözmek öğrenciye bu süreçte daha verimli olabileceğini hissettirir. Sınav dönemi haricinde olan zamanlarda ise belki de okumak çok daha eğlenceli ve kolay gelebilir. Çünkü bizi içten içe zorlayan, çalışmak zorunda olduğumuz dersler yoktur. Ancak, şu bir gerçek ki, eğitim hayatımızda önemli sınavlar diye nitelendirdiğimiz lise ve üniversiteye geçiş sınavları vardır. Bu sınav dönemlerinde birçok öğrencide beyin yalnızca sınava çalışma odaklı düşünmeye başlıyor.

Ders çalışma dışında herhangi başka bir şey yapıldığında sanki çok zaman kaybedilmiş gibi hissedilebiliyor. Öğrenci bu durumda kendini stres ve kaygı içerisinde bulabilir. Bu şekilde psikolojik olarak yıpranmalar yaşanmaması için de öğrencinin belirli bir plan dahilinde çalışması çok önemlidir. Yani öğrencinin neyi ne zaman yapacağını bilmesi zihninin çok daha net olmasını sağlar. Bu ders planına kitap okumayı eklemek öğrencinin hem sınavdaki başarısını arttırır hem de psikolojik olarak çok daha iyi hissetmesini sağlar. Şimdi gelin zihnimizde bizi sınav döneminde kitaplardan uzaklaştıran bu olumsuz kalıbı kırabilmek için sınav senesinde kitap okumak bize neler katar ona bakalım.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM


sınav senesinde kitap okumak
Sınav senesinde kitap okumak

Kitap Okuma Alışkanlığıyla Sınavda Zaman Kazanın

İlk olarak şunu bilmeliyiz ki, kitap okumayla zaman kaybetmiyorsunuz aksine sınavda zaman kazanacaksınız. Sınavda okuduğunuz sorular özellikle gözünüze korkutucu gelen paragraf soruları bildiğiniz gibi yazılardan oluşuyor. Siz bu yazıları hem hızlı okuyup hem de kolayca anlayabilmek istiyorsanız kitap okumayı alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor. Alışkanlık haline getirmeye öncelikle karar verin. Karar verdiğiniz ilk gün bir sayfayla bile başlayabilirsiniz. Gün geçtikçe okuduğunuz sayfa sayısını arttırın. Okuma için özellikle zaman ayırın. Günün şu zaman diliminde kendime söz verdiğim gibi okumaya ayıracağım diyebilin. Mesela uyumadan önce telefonda vakit geçirmek yerine kitap okumayı deneyebilirsiniz. Uyumadan önce kitap okumak hem uykuya geçişi hızlandırır hem de daha kaliteli bir uyku uyuyabilmenizi sağlar. Kaliteli ve yeterince uyku uyuduğunuzda ise gün içinde aktif ve öğrenmeye açık bir zihinle verimli ders saatleri geçirebilirsiniz. 

Kitap okudukça kelime hazneniz genişler ve anlama kabiliyetiniz artar.Ayrıca farklı bakış açıları kazanacağınız için sorulara daha geniş perspektiften bakabileceksiniz. TYT Türkçe sınavı sorularının yarısından fazlasını paragraflar oluşturduğu için,kitap okuma alışkanlığınız sayesinde soruları çok daha rahat ve hızlı çözebileceğinizi göreceksiniz. Aynı şekilde TYT Matematik sınavında problemler, paragraf şeklinde sorulduğu için aynı olumlu etkiyi bu sınavda da görebilirsiniz. TYT sınavı süreyi doğru kullanmak açısından çok daha önemli bir sınav olduğu için aslında matematik ve Türkçe derslerini örnek olarak versem de düzenli bir şekilde kitap okumanın genel olarak tüm sınavı olumlu etkileyecektir.

Odaklanma sorunu, sınava hazırlanan pek çok öğrencide görülen bir durumdur. Masa başında saatlerinizi harcayıp gerçekten verimsiz olduğunuzu hissediyorsanız veya çalışma esnasında ders harici diğer tüm şeyler aklınıza gelebiliyorsa odaklanma probleminiz olabilir . Oysa ki tam odaklanarak yapılan bir çalışma ile kısa sürede yüksek verim alabilirsiniz. Öğrenmenin gerçekleşmesi için odaklanmanın da çok önemli olduğunu unutmayın. Düzenli kitap okuma alışkanlığı sayesinde odaklanma becerinizi arttırarak öğrenmelerinizi hem hızlı hem de verimli gerçekleştirebilirsiniz.

sınav senesinde kitap okumak
Sınav senesinde kitap okumak

Sınav döneminde çoğu zaman motivasyona ihtiyacınız olduğu için, kişisel gelişim kitapları okuyabilirsiniz. Bu tür kitapların hayatınıza olan olumlu etkilerini görebilmeniz için de kitapta yer alan hayatınıza olumlu etkilerinin olacağına inandığınız tavsiyeleri, hayatınıza dahil etmeniz gerekir. Size gerçekten yararlı olacağını düşündüğünüz gelişim tavsiyelerini alın ve uygulamaya başlayın. Zihninizde sınav döneminde size rahatsızlık veren bazı düşüncelerden uzaklaşabilmek için bu kitaplardaki tavsiyeleri uygulayarak çok daha rahat bir sınava hazırlık süreci geçirebilirsiniz. Bu süreci psikolojik olarak rahat geçirmek de başarınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Sınava hazırlanan öğrencilerin düştüğü yanılgı bahsettiğimiz gibi sınava hazırlık sürecinde kitap okuyarak zaman kaybedebilirim düşüncesi. Zihninizdeki bu yanlış kalıbı kırıp bir an önce okumaya başlarsanız faydalarını daha erken görebilirsiniz. Zamanla sadece fayda amaçlı değil, zevk aldığınız için okumalarınıza devam ettiğinizi göreceksiniz. Ve bu durum sizi daha mutlu edecektir. Şimdi ilginize göre bir kitap alıp hemen okumaya başlayabilirsiniz. Bu arada hazırladığınız ders programınıza kitap okumayı dahil etmeyi de unutmayın. Böylece kitap okumayı hatırlamanız çok daha kolay olcaktır.

Keyifli okumalar dileriz.

Daha fazla içerik için sitemize buradan ulaşabilirsiniz.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM