11. Sınıf Biyoloji Konuları

Bu yazımızda Talim ve Terbiye Kurulu’nun en son yayınladığı müfredata göre 11. sınıf biyoloji konuları sizler için derlenmiştir.

11. Sınıf Biyoloji Konuları Nasıl Çalışılmalı?

Biyoloji, sayısal dersleri içerisinde öğrenciler tarafından daha çok ezber olarak nitelendirilen bir branş olduğu çok fazla sevilmiyor ve diğer branşlara göre daha az çalışılıyor. Ama baktığımızda YKS’de hem TYT hem de AYT bölümünde yadsınamayacak bir yere sahip. Özellikle 11. sınıf biyoloji konularından olan insan fizyolojisi AYT’de en çok soru çıkan konulardan bir tanesi. Bu yüzden her ne kadar ezber olarak görülse de çok fazla sevilmese de mutlaka çalışılmalı. Peki bu çalışmayı yaparken nasıl bir yöntem izlemeli? Konu anlatım videosu mu izlenmeli yoksa okuyarak mı çalışmalı?

İlk olarak size tavsiyem her branşta olduğu gibi konuyu halletmeniz olacak. Biyolojide sadece okumak yeterli gibi gözükse de konular hakkında bazı yorumları yapabilmek için konuyu daha yetkin birinden dinlemelisiniz. Dinlerken mutlaka not almalısınız. İlk başta aldığınız not büyük ihtimalle çoğu detayı içerecektir. Daha sonra notunuzu biraz daha sadeleştirmelisiniz. Elinizde sadece çok önemli bilgilerin yazdığı bir not olması ileride yapacağınız tekrarlar için işinizi kolaylaştıracaktır.
Aynı zamanda biyolojide tekrarlarınızı yaparken konuyu bütün olarak görebilmeniz çok önemlidir. Bu yüzden son aşamada kavram haritaları, şablonlar oluşturarak konunun bütününü görebileceğiniz notlar oluşturmanız konuyu hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Konu çalışmasını bitirdikten sonra bol bol soru çözümü yapmalısınız, biyolojide konuyu çok iyi öğrenmek önemli olsa da öğrendiğiniz konu hakkında yorum yapabilmeniz de bir o kadar önemli. Yorum yapma yeteneğinizi de en iyi soru çözerek geliştirebilirsiniz.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Kaynaklardan soru çözümünü ve genel tekrarları bitirdikten sonra çözeceğiniz denemelerle çalışmanızın verimli olup olmadığını görebilirsiniz.

11. sınıf biyoloji konuları
11. sınıf biyoloji konuları

11. Sınıf Biyoloji Konuları 1. Dönem

  • Denetleyici ve Düzenleyici Sistem: Sinir sisteminin görev, yapı ve işleyişini kavrar, açıklar. İmpuls iletimini elektrokimyasal olduğu vurgulanır. Merkezi ve çevresel sinir sistemi bölümlerini bilir.
    Endokrin bezleri ve bu bezlerin salgıladıkları hormonları açıklar. Hormonların yapısına girilmez.
    Sinir sistemi rahatsızlıklarına önem verilir. Sinir sistemi sağlığını korumak adına çalışmalar yapar.
  • Duyu Organları: Duyu organlarının yapısını ve işleyişini açıklar.
    Göz küresi bölümlerinde tabaka isimleri verilir ve detaya girilmez.
    Duyu organları rahatsızlıkları açıklanır.(Renk körlüğü, miyop, astigmatizm…)
  • Destek ve Hareket Sistemi: Kemik, kıkırdak ve kas doku açıklanır.Kemik kas çeşitleri açıklanır, vücutta bulunduğu yerler gösterilir. Ayrıntılara girilmez.
    Destek ve hareket sistemi rahatsızlıkları açıklanır.(kırık, çıkık, burkulma…)
  • Sindirim Sistemi: Sindirim sisteminin yapı, işleyiş ve görevini açıklar. Sindirime yardımcı yapı ve organların üzerinde durulur, ayrıntısına girilmez.
    Sindirim sistemi rahatsızlıkları açıklanır. (reflü, gastrit, ülser…)
  • Dolaşım Sistemleri: Kalp, kan ve damarların yapı, görev ve işleyişini açıklar. Kalbin çalışmasına etki eden faktörler üzerinde durulur.
    Kan grupları üzerinde durulur, genel alıcı ve genel verici kavramlarına girilmez.

11. sınıf biyoloji konuları
11. sınıf biyoloji konuları

11. Sınıf Biyoloji Konuları 2. Dönem

  • Dolaşım Sistemleri: Lenf dolaşımını açıklar. Ödem oluşumu üzerinde durulur.
    Dolaşım sistemi rahatsızlıklarını açıklar. (kalp krizi, damar tıkanıklığı…)
    Bağışıklık çeşitlerini ve vücudun doğal mekanizmalarını açıklar. İmmünoglobulinler verilmez. Aşılanmanın önemi üzerinde durulur.
    Enfeksiyon, alerji gibi durumlar bağışıklıkla ilişkilendirilir.
  • Solunum Sistemi: Solunum sistemi yapısını ve işleyişini açıklar. Soluk alıp verme üzerinde durulur.
    Alveollerden dokulara ve dokulardan alveollere gaz taşınımı üzerinde durulur.
    Solunum sistemi hastalıklarına örnek verir. (KOAH, astım, verem…)
  • Üriner Sistem: Böbreğin alyuvar üretimine etkisi üzerinde durulur. Homeostaside böbreğin rolü üzerinde durulur.
    Üriner Sistem hastalıklarına örnek verir. (böbrek taşı, böbrek yetmezliği…)
  • Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim: Üreme sisteminin yapısını ve işleyişini açıklar. Menstrual döngüyü düzenleyen hormonlarla ilgili grafiklere yer verilir.
    In vitro fertilizasyon yöntemleri kısaca açıklanır.
    İnsanda embriyonik gelişim süreci açıklanır. Embriyonik tabakalardan meydana gelen organlara yer verilmez. Hamilelikte bebeğin gelişimini olumsuz etkileyen faktörler belirtilir.
  • Komünite Ekolojisi: Komünitenin yapısına etki eden faktörleri açıklar. Komünite tür içi ve türler arası rekabeti açıklar. Türler arası ilişkileri açıklar. (av-avcı ilişkisi)
    Süksesyonu açıklar fakat süksesyon evrelerine girilmez.
  • Popülasyon Ekolojisi: Popülasyon dinamiğine etki eden faktörleri açıklar.

Talim ve Terbiye Kurulu’nun 2018 yılında yayınladığı 11. sınıf biyoloji konuları hakkında bilgi sahibi olup müfredatına buradan ulaşabilirsiniz

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM