AYT Edebiyat Nasıl Çalışılır?

AYT Edebiyat Sınavını Tanıyalım!

AYT Edebiyat, eşit ağırlık ve sözel puanların hesaplanmasında çok büyük öneme sahip olan bir sınavdır. Toplamda 24 soruyla karşılaştığımız AYT Edebiyat sınavı, bilgi ölçen bir sınavdır. TYT sınavından ayrılan yönü, genellikle bizden sadece bilgilerimizi kullanarak sınavı çözmemiz istenir. Yani TYT sınavındaki gibi bilgileri sorular içerisinde eriterek yorum yapmamız pek istenmez. Şimdi AYT Edebiyat konularını nasıl çalışıp da sınavda hedeflediğimiz başarıyı elde ederiz bir bakalım.

AYT Edebiyat

1. AYT Edebiyat konularını bir kağıda liste halinde yazın ve konuları sırayla çalışın.

AYT Edebiyat konularını bir kağıda liste olarak yazdığınızda bu dersten neler öğreneceğinizi kafanızda netleştirmiş olursunuz. Konu listesini çıkardıktan sonra edebiyatın ilk konusu olan Güzel Sanatlar ve Edebiyat konusundan çalışmaya başlayın. Bu konuyu çalışarak öğreneceğiniz dersin diğer bilimlerle olan ilişkisini öğrenerek farklı bakış açıları kazanabilirsiniz. Yani kolay olduğunu ve sınavda çıkmayacağını düşündüğünüz edebiyat konularını da mutlaka çalışın. Ders çalışırken sadece sınavı düşünerek çalışmayın. Önemsiz gördüğünüz konular sizin bakış açınızı değiştirerek tüm çalışmalarınızı etkileyebilir.  

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Konuları listedeki sırayla çalışmanız çok önemlidir. Çünkü AYT Edebiyat konuları dönemsel olarak birbirini takip eder. Örneğin, Tanzimat Edebiyatı sonrasında Servetifünun Edebiyatı gelmesi gibi. Her dönemin dil özelliklerini etkileyen çeşitli etkenler olduğu için bunları sırayla biliyor olmanız konuları kafanızda çok daha rahat ilişkilendirmenizi sağlayacaktır. Konuları çalışmanız için kendinize bir konu anlatım kitabı edinmelisiniz. O kitaptan konuları çalışırken mutlaka önemli bulduğunuz yerlerin üzerini renkli kalemlerle geçerek belirtin. Ve kitabınızın kenarlarına notlar yazmaktan çekinmeyin. Bu sayede bilgilerin hafızanızda daha kalıcı olduğunu göreceksiniz. 

Bu maddeyi kısaca özetlemek gerekirse; 

Konuları listeleyerek hafızanıza o ders ile ilgili neler öğreneceğiniz konusunda netlik kazandırmış olursunuz.  

Konuları sırayla çalışırsanız AYT Edebiyat  konularının bütünlüğünü bozmadan çok daha rahat anlayabileceğiniz bir şekilde çalışmalarınıza devam edersiniz.

2. Konuları sınava kadar düzenli bir şekilde tekrar edin.

Konu çalışmalarınıza devam ederken bir yandan da bitirdiğiniz konuları tekrar etmelisiniz. Haftalık ders planınızı belirli günlerde bitirdiğiniz AYT Edebiyat konularını tekrar edecek şekilde ayarlayın. Ve o konular hakkında birer test dahi olsa çözün. Çünkü soru çözmek yanlışlarınız sayesinde o konu hakkında bilmediklerinizi size öğretir. Eğer tekrar etmek istediğiniz konu uzunsa o konuyu bir güne sığdırmaktansa esnek davranıp birkaç güne veya haftaya dağıtabilirsiniz. Önemli olan sizin düzenli tekrar yapıyor olmanızdır. Düzenli tekrarlar sayesinde konular hafızanızda daha kalıcı olacaktır.

3. Bolca testler ve denemeler çözün.

Konuları tekrar etmenin en etkili yolu soru çözmektir. Çünkü soru çözerken hem öğrendiğiniz bilgileri pekiştirirsiniz hem de bilmediklerinizi öğrenirsiniz. Bu sayede konulara daha kapsamlı bir şekilde hakim olursunuz. Sınava kadar düzenli olarak konu testleri çözmeniz konuları unutmanızı engelleyecektir.  

Sınava hazırlanma sürecinde en olmazsa olmaz deneme çözmektir. AYT sınavında süre problemi pek yaşamadığımız için sürekli olarak süre tutarak deneme çözmeyebilirsiniz. Fakat AYT sınavındaki diğer testleri de çözme amacınız varsa o zaman her çözdüğünüz denemeyi süre tutarak çözmeniz sizin yararınıza olacaktır. 

AYT Edebiyat deneme çözme sıklığınızı sınava kadar düzenli bir şekilde arttırın. Düzenli deneme çözme alışkanlığıyla bir yandan konuları sürekli tekrar ederken bir yandan da sınav anına kendinizi hazırlamış olursunuz.  

AYT Edebiyat

4. Yazar-eser çalışmalarına ve eser özetlerini okumaya çok önem verin. 

AYT Edebiyat sınavının her yıl sorulan sorularına baktığımızda mutlaka yazar-eser ve eser özetlerinden sorular geldiğini görürüz. Bu sebeple bunlara ayrı bir önem vermeniz gerekir. Eğer yazarak ders çalışan biriyseniz her dönem için birer karton belirleyip o kartona çalıştığınız dönemdeki yazarları ve eserlerini sırayla yazın. Yazarken renkli kalemler kullanmaya özen göstermelisiniz. Yazarken kullandığınız renkler sınav esnasında aklınıza gelip yazar ve eserini hatırlamanızı sağlayabilir. Eser özetlerine de mutlaka önem vermeniz gerekiyor. Çünkü sorularda bir eserden parça verip o eserin yazarını isteyebilir. Bu sebeple eserlerdeki olay örgüsünü ve kahramanları çok iyi bilmelisiniz.

5. Dönemlerin dil özelliklerine çok iyi hakim olmalısınız.

AYT Edebiyat sınavında, bir parça verilip o parçanın hangi dönemin dil özelliklerini yansıttığı konusunda sorular gelebiliyor. Bu nedenle dönemlerin dil özelliklerini çalışırken sadece ezberlemekten ziyade bir de dil özelliklerini örnek parçalar üzerinde inceleyin. Bu şekilde konular aklınızda daha somut bir şekilde yer edinecektir.

AYT Edebiyat sınavının ilk birkaç sorusunu cümlede anlam ve paragrafta anlam soruları oluşturduğu için düzenli paragraf çözme alışkanlığı kazanmanız bu sınav için çok önemlidir. Düzenli paragraf çözme alışkanlığının yanında bir de sınav senesinde kitap okuma alışkanlığı kazanırsanız hem okuma hızınız artar hem de yorumlama beceriniz gelişir.

AYT Edebiyat sınavı bilgi ölçen bir sınav olduğu için düzenli ve verimli bir çalışmayla emeklerinizin karşılığını rahatlıkla alabileceğiniz bir sınavdır. Başarılı olmanız için kendinizi tanıyarak hazırladığınız ders planınıza sadık kalmalısınız ve başarılı olacağınıza inanarak ders çalışmalısınız.

İyi çalışmalar dileriz.

Daha fazla içerik için sitemize buradan ulaşabilirsiniz.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM