TYT Sosyal sınavının içeriği toplam dört ders alanından oluşur. Bunlar; tarih, coğrafya, felsefe ve din. Sınavda bu derslerin her birinden 5 soru gelerek toplamda 20 soruyla karşılaşıyoruz.
TYT Sosyal sınavı, TYT sınavının içerdiği diğer derslerde olduğu gibi bilgi üzerine doğru yorum yapabilmemizi ölçen bir sınavdır. Biz konu anlatımlarına ne kadar hakim olursak soruları doğru yorumlayabilme olasılığımız o kadar artacaktır. Şimdi, TYT Sosyal sınavına nasıl doğru bir şekilde çalışıp sınavı fulleyebiliriz buna bakalım.
TYT Sosyal Nasıl Çalışılmalı?
TYT Sosyal, sözel bir alan olduğu için bolca okumayla ve tekrar etmeyle başarılı olabileceğiniz bir alandır. Çalışmaya hiç başlamadıysanız TYT Sosyal sınavının içeriğini oluşturan her bir dersin konularını bir kağıda listeleyerek başlayabilirsiniz.
Konuları listeledikten sonra kendinizi tanıyarak bir çalışma planı oluşturun. Yani siz sözel dersleri günün hangi zamanında daha iyi kavrayabiliyorsanız o zaman dilimine bu dersleri ekleyin. Sözel dersler açısından verimli olmadığınız bir saatte çalışırsanız hem konuları algılama süreniz uzar hem de verimsiz olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu nedenle çalışma zamanınızı belirlemek bu noktada çok önemlidir.
Ders çalışma planınızı oluştururken bir dersi tamamen bitirip bir diğer derse geçecek şekilde hazırlayabilirsiniz. Örneğin, tarih dersi konu anlatımlarını bitirip yeterince soru çözdükten sonra coğrafya dersine çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde derslerin konu bütünlüğünü bozmadan çalışırsanız konuları ilişkilendirerek çok daha verimli çalıştığınızı görebilirsiniz.
Kendinize bitirmeyi hedeflediğiniz bir dersi seçtikten sonra o dersin konularına baştan başlayarak çalışın. Konu anlatımlarına iyi çalışmak ve düzenli bir şekilde tekrar yapmak TYT Sosyal sınavında size çok büyük fayda sağlayacaktır. Konu anlatımlarını, konu anlatım kitaplarından çalışırken önemli bulduğunuz yerleri renkli kalemlerle üzerinden geçerek belirtmek bilgilerin hafızanızda daha kalıcı olmasını sağlar. Renkli kalemlerle altını çizdiğiniz önemli yerler yazıda ön plana çıkınca o yerleri sürekli gördüğünüz için konunun tümünü zihninizde ilişkilendirmek çok daha kolay olacaktır.
Sözel derslerde konuları birbiriyle ilişkilendirerek çalışmayla çok daha başarılı olursunuz. Mesela tarih dersinden örnek verelim. Osmanlı Duraklama döneminde yaşanan olayları tam olarak kavrayamamış birisi Osmanlı Gerileme dönemini çalışırken konuları ilişkilendirmekte zorlanabilir. Bu nedenle tarih dersini çalışırken renkli kalemler aracılığıyla önemli savaşları ve antlaşmaları mutlaka üzerinden geçerek belirtmelisiniz. Sınav esnasında bu çizdiğiniz önemli yerlerin bulunduğu sayfalar aklınıza gelecek ve konuları hatırlamanız çok daha kolay olacaktır.
Bitirmeyi hedeflediğiniz bir sözel dersin konu anlatımlarını, konu anlatım kitabından sırayla ve düzgün bir şekilde okuyun. Önemli yerlerin üzerini renkli kalemle geçin. Konuları çalışırken sesli bir şekilde okuyarak çalışabilirsiniz. Bu şekilde konuya odaklanmanız kolaylaşabilir.
Bir konuyu bitirdiğinizde üzerine o konuyu içeren testler çözün. Bu sayede çalıştığınız konuyu anladığınızdan emin olabilirsiniz. Konularınızı bitirdikçe konu listelerinin bulunduğu kağıttan bitirdiğiniz konuların üzerini çizmeyi unutmayın. Bu sayede çalışacağınız konuların azaldığını görmek sizde motivasyonu arttıran bir etken olacaktır. Bu şekilde sırayla konuları bitirip başka bir sözel dersin konularını çalışmaya başlayabilirsiniz.
Bir derse çalışmaya başladığınız ve konuları bitirmeye devam ettiğiniz süreçte, önceden bitirdiğiniz sözel derslerden düzenli olarak soru çözmeyi unutmayın. Böylece bitirdiğiniz dersleri sürekli tekrar etmiş olursunuz.
Öğrenmenin kalıcı olabilmesi için pekiştirmek çok önemlidir. Bu nedenle haftalık ders planınızda yeni konuları çalışmaya devam ederken bir yandan da günlere dağıtarak önceden bitirdiğiniz sözel derslerden düzenli olarak testler ve denemeler çözün. Düzenli olarak bir dersin konularını tekrar ederseniz o dersin konularını sanki her gün çalışıyormuş gibi hatırlarsınız.
Denemeler Ne Zaman Çözülmeli?
Bu şekilde TYT Sosyal dersini oluşturan tarih, coğrafya, felsefe ve din derslerini bitirdiğinizde artık bolca deneme çözmeye hazırsınız. Deneme çözmeye devam ederken test çözmeyi de ihmal etmeyin. Yani TYT Sosyal denemelerine başladığınız bu süreçte bitirdiğiniz sözel derslerden düzenli olarak test çözmeye devam etmelisiniz. Çünkü genel denemeler daha yüzeysel sorulardan oluşabildiği için bazı konuların detay yerlerini tekrar etmediğiniz için unutabilirsiniz. Bu sebeple konuları sınava kadar düzenli olarak tekrar etmeye devam edin. Konuları genel olarak bitirdiğiniz veya bitirmeye yakın olduğunuz zamanda TYT Sosyal denemelerine başlayın ve deneme çözme sıklığınızı sınava kadar düzenli olarak arttırın.
TYT Sosyal, düzenli tekrar yapıp denemeler çözerek fulleyeceğiniz bir sınavdır. Denemelerinizi çözdükten sonra yanlış yaptığınız soruları mutlaka öğrenin. Öğrenmediğiniz sürece başka denemelerde hep o tür soruları yanlış yaptığınızı görebilirsiniz. Yaptığınız netlerde artış görmeyi istiyorsanız en önemli iki kural yanlış yaptığınız soruları öğrenmek ve yaptığınız doğruları bilinçli olarak yaptığınızdan emin olmaktır. Sözel dersleri bu şekilde çalırsanız TYT Sosyal sınavındaki 20 soruyu çok daha kısa sürede çözeceksiniz ve çözdüğünüz soruların doğruluğundan emin olmuş bir şekilde sınavınızı bitirebileceksiniz.
İyi çalışmalar dileriz.
Daha fazla içerik için sitemize buradan ulaşabilirsiniz.