Güzel Sanatlar Liselerinin Eğitimdeki Yeri

güzel sanatlar liselerinin eğitimdeki yeri

Güzel Sanatlar Liseleri

Güzel sanatlar liseleri nedir? LGS’de iyi puan yapamamış az biraz yeteneği olan öğrencilerin açıkta kalmamak için gittiği okul mudur? Nasıl olsa herkesin alındığı ve sanat eğitimi verilen bir hayır kurumu mudur? Sayısal ve sözel dersler olmadığı için öğrencilerin kaçtığı bir sığınak mıdır? Cevap verelim. Güzel sanatlar liseleri bu okuduklarınızdan hiçbiri değildir. Öyleyse nedir gelin birlikte bakalım.

2016 – 2017 eğitim öğretim yılı başı itibari ile Türkiye’de 71 ilde toplam 79 güzel sanatlar lisesi bulunmaktadır.

Özel Yetenek Sınavı

Güzel sanatlar liseleri ile ilgili en büyük yanılgılardan biri de isteyen herkesin girebileceğidir. Bu doğru değildir. Başvuru yapan öğrencilerin kimi okulda tek kimi okulda iki aşamalı bir yetenek sınavından geçerek okula girmeye hak kazandığı özel yetenek sınavları vardır. Bu sınavlar öğrencinin girmek istediği alana göre değişkenlik gösterir. Türkiye’de bulunan tüm güzel sanatlar liseleri göz önünde bulundurulduğunda her birinde kesinlikle olan iki bölüm müzik ve resimdir. Bununla birlikte kimi okulda tiyatro ve dans/bale bölümleri de bulunur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Müzik bölümü sınavları herkesin bildiğinin aksine işitmeye dayalıdır. İnsanlar üzerinde ‘’Sesi güzel olanı alıyorlar.’’ gibi bir algı olsa da bu doğru değildir. Asıl önemli olan işitmedir. Bu yüzden tüm sınav soruları da işitme ve işitsel hafızaya yöneliktir.

Sınavdan alınacak puanların büyük kısmını işitsel hafızaya dayalı olan ritim ve melodi tekrarı sorularından gelir. Hemen ardından piyanodan basılan tek, çift, üçlü ve dörtlü seslerin ‘’na’’ hecesi ile verilmesi son olarak da eğer öğrenci bir enstürman çalıyor ise performansının sergilenmesi ve şarkı söylemesidir. Öğrencinin halihazırda bir enstürman çalıyor olması önemli değildir. Bu puan çizelgesinde sadece 5 puanı kapsar.

Resim bölümü sınavlarında ise desen ve imgesel olmak üzere ikiye ayrılır. Birinci aşama olan desen (karakalem) bölümüne öğrenciler karşılarına koyulan objeyi farklı açılardan resmederler. Sadece güzel çizmeye değil, kağıda sığdırma, düzgün çizgi, oran gibi birçok alana dikkat edilir.

İkinci kısım olan imgeselde ise öğrencilere örnek bir cümle söylenir ve onlardan haya güçleri ile çizmeleri istenir. Örneğin ‘’Merdivenden inen bir bayan ve ona yol veren bir erkek…‘’

güzel sanatlar liseleri

Sonuçların Açıklanması ve Kontenjan

Her sene bir baraj puan belirlenir. Bu genellikle 50 olur. Yani öğrenciler 100 üzerinden 50 puan alırlar ise okula girmeye hak kazanırlar. 50 puan üstü alan her öğrenci okula girebilir. Fakat okulun alacağı öğrenci sayısından fazla kazanan varsa işte o zaman puanı en yüksek olandan en düşük olana kadar sıralanır ve kontenjan sayısı kadar öğrenci asil olarak yazılır. Bununla beraber barajı geçemeyen öğrenciler elenirken barajı geçen öğrenciler yedek listesine yazılırlar. Asillerden okula gelmeyecek olduğunda yedek listesinin en üstündeki öğrenci onun yerine geçer.

Bölümlerin kontenjanlarında boşluk kaldığında ise (örneğin 30 kişi alınacak bir bölümü 25 kişinin kazanması) okullar bir ay sonra tekrar sınav yaparlar. Bu sayede sınavı kaçırmış veya ilk sınavda kazanamamış öğrenciler şanslarını tekrar deneyebilirler.

Üniversiteye Hazırlık

Lisenin ilk iki senesi olan 9. ve 10. sınıfta öğrenciler akademik dersler açısından diğer liselerden hiçbir fark olmadan okurlar. Yani tüm sayısal ve sözel dersleri herhangi bir eksiklik olmadan aynı müfredat ile görürler. Bunun yanında da haftanın 6-8 saati alan derslerine ayrılır.

11. sınıf itibari ile aynı bir düz lise öğrencisinin alan seçmesi gibi güzel sanatlar lisesi öğrencileri de kendi alanlarına ayrılırlar. AYT’de çıkacak konuları içeren dersleri görmek yerine kendi alanları ile ilgili detaylı derslere geçiş yaparlar.

Üniversitede konservatuar veya güzel sanatlar fakültesi okumak isteyen bir öğrenci AYT’ye hazırlanmaz. Çünkü AYT yerine okulların hazırlamış olduğu yetenek sınavlarına girerler.

AYT’ye giremezler gibi bir zorunluluk yoktur. Sadece konuları görmemiş olacakları için halihazırda bilgileri de yoktur.

Peki bir öğrenci lisedeyken, üniversitede müzik veya resim okumak istemediğine karar verirse ve sayısal/sözel alana geçmek isterse ne olur?

9 ve 10. sınıfta okulunu değiştirerek düz bir liseye geçiş yapabilir. Ancak 11. sınıfa geçiş yaz dönemine girilmesi itibari ile ne bir güzel sanatlar lisesi öğrencisi düz liseye ne de bir düz lise öğrencisi güzel sanatlar lisesine geçiş yapamaz. Sadece farklı illerdeki güzel sanatlar liseleri arasında nakil aldırma durumu olabilir. Bu yüzden güzel sanatlar okumak isteyen öğrencilerin sadece bir heves mi yoksa hedef mi olduğuna çok iyi karar vermesi gerekmektedir.

güzel sanatlar lisesi

Sanatkar Aç Mı Kalır ?

Evet, ülkemizde sanata ve sanatkara verilen değer maalesef çok düşük. Ancak konservatuar ve güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin direkt işsiz kalacağına dair çok fazla söylem var. Bu her mezun öğrencide olduğu gibi bu alanda da kişinin kendisi ile ilgili. Ne kadar girişken ve kendini geliştirme hevesinde olursa iş imkanları da o kadar artar.

Sonuç olarak güzel sanatlar liseleri sanki öylesine gidilen okullarmış gibi algılanmamalı eşit şekilde değer görmelidir.Aynı şekilde bu alanda okumak isteyen öğrencinin de kararını çok iyi vermesi gerekmektedir.

Daha fazlası için sitemizi buradan ziyaret edebilirsiniz

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM