2021 TYT Türkçe Nasıl Fullenir?

TYT Sınavına Genel Bakış

TYT Türkçe sınavının içeriğinden ve nasıl çalışmamız gerektiğinden bahsetmeden önce genel olarak TYT sınavı hakkında neler biliyoruz ona bakalım.

TYT sınavına genel olarak baktığımızda çoğunlukla yorum ağırlıklı sorulardan oluştuğunu görürüz. Bu sınavın bizde ölçtüğü şey, öğrenilen bilgiyi kullanarak doğru yorum yapabilme becerisine sahip olup olmadığımızdır. Yani biz öncelikle konu anlatımlarımızı doğru bir şekilde çalışmalıyız. Bildiğimiz bilgi üzerine yorum geliştirmemiz çok daha kolay olacaktır. Yani yorum soruları geldiği için konu çalışmamayı düşünmek doğru değildir. Konu anlatımlarımızı çalışıp bolca soru çözerek konuları pekiştirirsek zamanla yorum yapabilme konusunda hızlandığımızı da göreceğiz. Soruları doğru anlayacak şekilde ve hızlı çözebilmek özellikle TYT sınavı için çok önemli. Çünkü genelde bu sınavda zaman konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu nedenle süreyi tüm soruları çözebilecek şekilde yeterli ve doğru kullanmamız için çok fazla deneme çözmeliyiz. Ancak bolca deneme çözerek istediğimiz hıza ulaşabiliriz.

TYT sınavını kısaca tanıdıktan sonra TYT Türkçe sınavını fullemek için neler yapabiliriz buna bakalım.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Türkçe dersinde başarılı olmanın altın kuralı düzenli kitap okuma alışkanlığına sahip olmaktır. Çünkü ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok kelime hazneniz genişler ve okuduğunuzu hızlı anlayabilme kabiliyetini kazanırsınız. TYT sınavında genelde süre yetersizliği yaşadığımız için hızlı okuyup anlamak bizim için çok önemlidir. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığı kazanmanız sizin yararınıza olacaktır. Kitap okuyarak hem bilgi birikiminiz artar hem de yorum yapabilme beceriniz gelişir. 

Eğer bu yazıyı, sınava az sürenin kaldığı bir zamanda okuyorsanız size tavsiyem, bolca paragraf soruları çözerek hız kazanmanız. Paragraf denemeleri alıp süre tutarak çözerseniz hızlandığınızı kısa süre içinde görebilirsiniz. Her gün belirli sayıda paragraf testi ve paragraf denemeleri çözün. Hedefinizin büyüklüğüne göre çözdüğünüz deneme sayısını arttırabilirsiniz. Ve en önemli nokta, denemeleri süre tutarak çözmelisiniz. Kendinizde, paragraf konusunda gelişimi görmenin en hızlı yolu budur. 

TYT Türkçe sınavında, soruların yarısından fazlasını paragraf ve cümlede anlam soruları oluşturuyor. Bu nedenle paragraf, sözcükte ve cümlede anlam konularına daha çok önem vermelisiniz. Sınavda başarılı olmak istiyorsanız öncelikle sınavı tanıyın. Hangi konulardan ne kadar ve nasıl tür sorular geliyor bunları belirlemeniz size inanılmaz faydalı olacaktır. 

Sözcükte anlam ve cümlede anlam konuları, Türkçe sınavında ilk sorularda da karşımıza çıkar. Bu soruları emin bir şekilde yapıyor olmanız sınavın devamı için motivasyonunuzu  sağlayabilir. Öncelikle bu konuların konu anlatımını çalışın. İyi öğrendiğinizden emin olun. Emin olabilmek için sözcükte ve cümlede anlam konularını içeren testler çözebilirsiniz. Bu konulardan gelen soru tipleri genelde yoruma dayalı olduğu için sorulara kendi bakış açımızla bakabiliyoruz. Bu tür sorularda kendi düşüncenizle değil, cümlede veya paragrafta anlatılmak istenen düşünceye göre soruyu çözün. 

TYT Türkçe

Dil Bilgisi Konularını Nasıl Çalışmalıyım?

Dil bilgisi konuları, birbiriyle oldukça bağlantılı konulardır. Bu nedenle eğer çalışmaya hiç başlamamışsanız konuların en başından başlamanızı önerebiliriz. Öncelikle, TYT Türkçe sınavının içerdiği konuları bir kağıda yazıp odanıza asın. Konuların en başından başlayarak düzgün bir şekilde konu anlatımlarına çalışın. Konu anlatım çalışmalarınızı TYT Türkçe konu anlatım kitaplarından yapabileceğiniz gibi internetten de konu anlatım videoları sayesinde çok iyi öğrenebilirsiniz. Bir konuyu anladığınızdan emin olmak için o konu hakkında test çözdüğünüzde ne kadar başarılı oluyorsunuz buna bakın. Eğer netleriniz beklediğiniz çok altındaysa konuya tekrar göz atmalısınız. Zamanla soru çözerek ve hatalar yapıp doğruları öğrenerek o konuda çok daha iyi netler çıkardığınızı göreceksiniz. 

Bir konuyu öğrendiğinizde konuların tümünün yer aldığı kağıtta o konunun üzerini çizebilirsiniz. Bu şekilde sırayla konuları bitirdikten sonra sınava kadar düzenli olarak Türkçe branş denemeleri çözmeniz konuları unutmanızı engeller. 

Sınava çalışırken en çok dikkat etmemiz gereken şey hangi konulara daha çok önem vermeniz gerektiğini bilmenizdir. Türkçe sınavında her yıl sorulan ve en çok soru gelen konulara ayrı bir önem vermeniz gerekir. TYT Türkçe sınavında en çok paragraf sorularıyla karşılaştığımız için sınava hazırlandığınız bu süreçte paragraf çözme alışkanlığı kazanın. Hiç çözmek istemediğiniz bir günde bile az da olsa çözün. Başarı için süreklilik çok önemlidir. 

Branş Denemeleri Ne Zaman Çözülmeli?

Konularınız bittikten sonra TYT Türkçe denemeleri çözerken bir yandan da TYT genel denemeleri çözebilirsiniz. Bu sayede TYT sınavında Türkçe dersine ne kadar zaman ayırabileceğinizi görmüş olursunuz. Genel deneme çözerken zamanımızı Türkçe dersi dışındaki diğer derslere göre de ayarladığımız için ilk denemelerde zaman konusunda hafiften telaşa düşebilirsiniz. Bu durum, genel deneme çözme sıklığınızı arttırdığınız ölçüde azalma gösterecektir. Bu nedenle deneme çözmekten korkmayın. İlk zamanlar seviyenize göre denemeler çözün zamanla zorluk derecesi biraz daha yüksek olan denemelere geçin. Denemelerde yanlış yaptığınız soruları mutlaka öğrenmelisiniz. Öğrenmediğiniz sürece çözdüğünüz denemenin size hiçbir faydası olmayacaktır.

TYT Türkçe dersini zor bir ders olarak görmeyin. Düzenli ve verimli bir çalışmayla bu derste çok başarılı olacağınızdan şüpheniz olmasın. Ders çalışmaya başlarken bugün de yeni bir şey öğreneceğim diye olumlu taraftan bakmayı deneyin. Bu olumlu bakış açısıyla çok daha istekle ve zevk alarak çalışabilirsiniz.

Sınava hazırlanma sürecinde, nasıl hissedeceğinizi belirleyecek olan sizsiniz. Siz izin verdiğiniz ölçüde olay, durum veya kişiler sizi olumsuz etkileyebilir. Kendinizin bu süreçte en iyi arkadaşı olun. Kendinize şefkatli davranmayı unutmayın. 

İyi çalışmalar dileriz

Daha fazla içerik için sitemize buradan ulaşabilirsiniz.

unifestal.com

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM