2021 TYT Matematik Konuları

Bu yazımızda sizler için Talim ve Terbiye Kurulu’nun en son yayımladığı TYT matematik konuları sizler için derlenmiştir.

tyt matematik konuları

Eşit ağırlık, sözel ve sayısal olmak üzere her branştan öğrenci için önemli olan derslerden birisi matematiktir. Matematikte çözülen her soru sıralamada önemli bir etkiye sahip. Öğrencilerin TYT’ye girmeden önce sınavda çıkacak konuları ve soru dağılımlarını bilmesinde fayda vardır. İşte TYT matematik konuları…

TYT Matematik Konuları

  1. Temel Kavramlar
  2. Sayı Basamakları
  3. Rasyonel Sayılar
  4. Ondalıklı Sayılar
  5. Basit Eşitsizlikler
  6. Mutlak Değer
  7. Üslü Sayılar
  8. Köklü Sayılar
  9. Çarpanlara Ayırma
  10. Bölme-Bölünebilme
  11. Ebob-Ekok
  12. Denklem Çözme
  13. Oran-Orantı
  14. Problemler
  15. Kümeler
  16. Fonksiyonlar
  17. Permütasyon
  18. Kombinasyon
  19. Binom
  20. Olasılık
  21. Birinci Dereceden Denklemler
  22. Mantık
  23. Polinomlar
  24. İstatistik

TYT Matematik Konularına Soru Dağılımları Nasıldır?

TYT matematik sınavında toplamda 40 soru sorulmaktadır. Geçen senelerde çıkan soru dağılımlarına bakarak 2021 TYT’de çıkacak matematik konularına dair bir öngörüde bulunmak mümkündür. Ancak belirtmek gerekir ki ÖSYM sınavlarında her konudan soru çıkmayabilir. Fakat bu, bazı konular önemlidir bazıları önemsiz anlamına gelmemektedir. Bu sebeple soru dağılımlarını kafamızda genel hatlarıyla oturtup “Bu konudan soru çıkacak mı?” kaygısı taşımadan her konuya özenle çalışmakta fayda vardır.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Son 6 yıla ait TYT matematik konuları tabloda gösterilmiştir.

Konular202020192018201720162015
Temel Kavramlar144430
Sayı Basamakları 121221
Rasyonel Sayılar  310111
Mantık 000101
Basit Eşitsizlikler   101112
Mutlak Değer 111111
Üslü Sayılar 110222
Köklü Sayılar 111231
Çarpanlara Ayırma 001110
Bölme-Bölünebilme 110001
Ebob-Ekok  000002
Denklem Çözme 012102
Oran-Orantı  100020
Problemler 131211111310
Kümeler 112212
Fonksiyonlar 221112
Permütasyon&Kombinasyon 212002
Olasılık 112111
İstatistik 010011
Polinomlar 001000

TYT Matematik Konuları Nasıl Çalışılır?

Matematik dersi çoğu öğrencinin korkulu rüyası haline geldi. Öyle ki “Matematik yapamıyorum, benim matematiğim iyi değildir, matematiği sevmem…” gibi sözleri sizde sıkça duymuşsunuzdur.

Hâlbuki hiçbir ders aslında başarılı olmak için çok özel yetenekler gerektirmiyor. Buna matematik dersi de dahil. Başarılı olanların başarısız olanlardan ayrıldığı en önemli nokta, nasıl ders çalışıldığını bilmeleridir. Başarılı olduğunuz dersleri düşünün. O derslere nasıl çalıştığınızı, hangi taktikleri geliştirdiğinizi, ne kadar zaman ayırdığınızı aklınıza getirin. Matematik dersi için de uygun çalışma şekilleri belirleyerek başarının kapısını aralamak mümkündür.

Öncelikle her ders iyi bir temel üzerine kuruludur. Siz de matematik dersi için hangi temeldesiniz bunu iyi bilmelisiniz. Temeli sağlam oluşturmadan büyük adımlar atmak sizde daha fazla hayal kırıklığına sebep olacaktır.

Temeliniz hiç olmayabilir önemli değil. Önemli olan nerde olduğunuzu bilmektir. Basit düzeyde dört işlem becerisine sahip olan herkes matematiği öğrenebilir ve geliştirebilir. Yeterki eksiklerinizi bilerek o doğrultuda; disiplinli, programlı ve özverili çalışmaya gayret edin.

Sormaktan çekinmemek de matematik dersi için püf noktalardan biridir. Çok kolay gözüken bir problemi yapamamış olabilir veya bir konuyu anlamamış olabilirsiniz. Bunu sormaktan çekindiğiniz takdirde o yapamadığınız küçücük bir problem daha da büyüyecek ve sizin ileriye gitmenize engel olacaktır. O yüzden takıldığınız her konuda yardım almaktan çekinmeyin ve sağlam adımlarla ilerleyin.

Matematik soruları genellikle formüllere dayanır. Siz de bu formülleri temiz bir kâğıda not edin. Her soru çözüşünüzde bu formüllere bakıp çözebilirsiniz. Zamanla bu formüller kafanızda daha fazla yer edinecek ve bir yere bakma ihtiyacı duymadan yapabileceksiniz.

Konuları mutlaka sorularla pekiştirin. Matematik dersi pratiğe dayanan bir derstir. Kalem oynatmadan matematik dersini öğrenmek mümkün değildir. O yüzden mutlaka soru çözmeli ve haftalık olarak çözdüğünüz soru sayılarını arttırmalısınız. Çözemediğiniz sorular üzerinde gerekirse bir iki gün uğraşın ve mutlaka çözmeye, öğrenmeye çalışın.

İnternette bulduğunuz hazır programlara göre çalışmak sizin için uygun olmayabilir. Çünkü o programlar sizi tanımadan, eksik ve ihtiyaçlarınızı bilmeden hazırlanmış genel programlardır. Bu yüzden her öğrenci kendi ihtiyacına göre kendi programını hazırlamalı ve buna uygun çalışmalıdır.

Bir ders çalışma programı hazırlamak için öncelikle kendinizi iyi tanımalısınız. Kaçta kalkarsınız, hangi saatler sizin için çalışmaya uygun, ders aralarınız kaç dakika olacak, günlük kaç ders ve kaç saat çalışacaksınız gibi bazı sorular kendinize sorun. İlk haftayı deneme haftası olarak görün ve bu ilk haftada kendinizi iyice tanıyın. Daha sonraki haftalarda daha donanımlı ve size uygun program hazırlayabileceksiniz. Hiçbir hazır program sizin kendi hazırladığınız program kadar etkili ve verimli olmayacaktır unutmayın.

Talim ve Terbiye Kurulu’nun 2018 yılında yayınladığı TYT Matematik konuları hakkında bilgi sahibi olup müfredatına buradan ulaşabilirsiniz.

2021 YKS konularına buradan ulaşabilirsiniz.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM