Başarılı Olmak Bir Tercihtir

Başarılı Olmak Niçin Görecelidir?

Başarı kelimesinin tanımı kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve farklılık göstermesi gayet doğal bir durumdur. Çünkü toplumda yaşayan her birey farklı koşullarda yetişir ve her insanın ilgi alanları farklı olabilir. Bu da her insanın başarı konusunda farklı bakış açılarına sahip olmasını sağlar. Bu nedenle başarılı olmak her birey için farklı tanımlanabilir. Bu tanımlama kişinin tamamen zihninde oluşturduğu “başarılı olmak” algısıyla alakalıdır.

Başarı konusunda kişiyi çevre faktörünün etkilemesinin yanı sıra başarmak istenen işi istemek ve sevmek de çok önemlidir. Çünkü genellikle insan sevdiği işte çok daha başarılı oluyor. Bir insan sevmediği bir işten de belirli başarılar elde edebilir fakat isteksizlik kişiyi bir noktadan sonra ileri taşımamaya başlar.

Çevre şartları, bireyin düşüncelerini etkileyen hatta belki de farklı ilgi alanlarına yönelmesini sağlayan bir etkendir. Kendimize örnek olarak seçtiğimiz, başarıya ulaşmış kişi gibi olmak bizim başarı tanımımız olabilir. Onun gibi olmayı istemek belki de en büyük arzumuzdur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Örneğin, bir erkek çocuğu düşünelim. Babası çok iyi bir futbolcu olsun ve çocuk hep babası gibi olmak istesin. Bu çocuk için başarı, iyi bir futbolcu olmaktır. Ya da müzikle iç içe büyümüş olan bir çocuk eğer ilgisi de bu yöndeyse, bu çocuğun başarı algısı müzik alanında ses getirmek olabilir. Bu nedenle zihnimizde oluşan “başarılı olmak” algısının, çevre şartları hesaba katılmadan değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Her insan hayatta başarılı olmayı isteyebilir. Ancak başarıya yalnızca istemekle ulaşılmaz. Bu süreçte tırmanılması gereken basamaklar vardır. Bu da sabır, azim, kararlılık ve çaba gerektirir. Şimdi, başarıya ulaşabilmemiz için neler yapmalıyız bunu görelim.

başarılı olmak

Başarıya Giden Yoldaki Adımlar

1. Kendinizi tanımalısınız.

Kendi ilgi alanlarınızı belirlemek ve nelerde yetenekli olduğunuzu bilmek bu noktada çok önemlidir. Etkili öğrenmenin gerçekleşmesi için kişinin o şeyden haz duyması ve istekli olması çok önemlidir. Kişi elbette ki haz duymadığı bir şeyi de öğrenebilir fakat öğrenmesi kalıcı olmayabilir. Başarı da bu şekildedir. İlgili olduğumuz ve çok sevdiğimiz bir işi kolayca öğrenip o konuda daha çok başarılı olmayı isteyebiliriz. Bu sebeple sevdiğimiz bir işte başarıyı yakalama olasılığımız çok daha yüksektir. İlgi ve yeteneklerinizi fark ettikten sonra kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Ben bu işte niçin başarılı olmak istiyorum? 
  • Kendi güçlü ve zayıf yönlerim neler?
  • Kendimi tanıyarak oluşturduğum bir başarı planım var mı? 
  • Ben bu işte başarılı olunca kendimi sürekli tekrarlar mıyım yoksa üretken olmaya devam edebilir miyim? 

Kendinizi tanımanız adına daha birçok soruyu kendinize sorabilir ve bunun değerlendirmesini yapabilirsiniz.

başarı

2. Kendinize olan güveni kazanmalısınız

Hedefimiz uğruna çabalarken bazen olumsuzluğa kapıldığımız anlar olur. İşte bu zamanlarda motivasyona olan ihtiyacımız daha da artar ve başkalarından bizi destekleyecek cümleler duymak isteriz. Ama tam bu noktada bilmemiz gereken şey bu cümleleri her zaman başkalarından duymayı değil de kendimize bizim söylememiz gerektiğidir.

Kendimize şefkat gösterip, her şeyin üstesinden gelebileceğimize inandığımızda kendimize güvenmiş de oluyoruz aynı zamanda. Sağladığımız bu içsel motivasyon sayesinde, pes edip bırakmayı değil de sadece bu başarı yolunda dinlenip öyle yola devam etmemiz gerektiğini biliriz. 

3. Daima olumlu olun

Bu maddeyi uygulamak çoğumuza zor gelse de yapılabilmesi imkansız değil. Hayatınızda olumluya yer açmak için öncelikle olumsuz olan şeyleri hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Yaşadığımız hayat bir göz atalım mı? Bizi olumsuzluğa sürükleyen düşüncemizin kaynağı ne? Bu düşünce ne ile alakalı? Çevremizdeki insanlarla mı? O halde bu süreçte sürekli bize olumsuzluğu aşılayan çevremizle aramıza biraz mesafe koyalım.

Odak noktamıza kendimizi alınca, başarılı olmak yolunda en iyi destekçimiz kendimiz olabiliriz. Olumsuzluğa kapıldığımız anlarda bu düşünceye niçin geldiğimizi düşünmek sebepleri bilmek açısından çok önemlidir. Sebepleri bildiğimiz ölçüde çözüm üretip kendimizi iyileştirebiliriz. 

4. İyi alışkanlıklar edinin

İyi alışkanlıklar edinerek eski verimsiz hayatımıza veda edip çok daha güzel yaşanası bir hayata merhaba diyebiliriz. Şimdi elimize kağıt kalem alalım ve kendimizde var olan iyi alışkanlıkları da maddelere dahil ederek edinmek istediğimiz iyi alışkanlıkları kağıda yazalım. Önce kendimizde var olan iyi alışanlıklar için kendimizi tebrik edelim. Hatta kendimizi alkışlayalım. Bu şekilde kendimizi sevmeyi de öğrenmiş oluruz. Daha sonra edinmek istediğimiz iyi alışkanlıkları hayatımıza nasıl dahil edebiliriz bunu düşünelim.

Örneğin, erken uyanmayı kendinize hedef edindiniz. Her geçen gün, uyanmayı hedeflediğiniz saate kadar, uyku sürenizi yavaş yavaş azaltmayı deneyin. Bir anda belirlediğiniz o saatte kalmayı denerseniz pes edebilirsiniz.

Mesela su tüketimini de örnek verelim. Vücudunuza göre günlük tüketmeniz gereken su miktarını belirleyerek kendinize hedef koyabilirsiniz. Günlük tüketmeyi hedeflediğiniz su miktarına bir anda ulaşırsanız vücudunuza zarar verebilirsiniz. O yüzden her gün biraz daha arttırarak veya azaltarak hedefe ulaşmak sizi daha mutlu edecektir. Unutmayın, başarı az da olsa her gün o şeyi yapmayı gerektirir. Süreklilik, başarıya giden yolda olmazsa olmazdır. 

5. Örneklerden ders çıkarın.

Başarılı olmak istediğiniz alan her neyse o alanda ün kazanmış olan insanların hayat hikayelerini okumalısınız. O kişinin hangi zorluklardan geçtiğini ve nasıl üstesinden gelebildiğini görün. Bu size başarma sürecinde bir yol haritası olacaktır. Bu sayede belki de yapacağınız hataları önceden fark edip doğru olanı yaparak zaman kazanırsınız.

6. Kendinizi zorlamaktan korkmayın.

Ulaşmak istediğiniz hedefe yönelik planlar yaptığınızda kolaya kaçmamalısınız. Mesela, öğrencilerin birçoğu zorlandığı dersi hep arka plana atarak ve kendisinin kolay anlayabileceği dersleri daha fazla ders planına dahil ederek çok daha iyi hisseder. Çünkü, ders planına sadık kalıp dersleri iyi anladığı için motivasyonu da artar. Ancak bu şekilde öğrencinin başarıya ulaşması çok zordur. Kısa süreli iyi hisseder fakat bir zaman sonra uzun sürebilecek bir mutsuzluğa kapı aralamış olur.

Başarı sürecinde kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız zorlandığınız şeyi daha çok önemseyin. Onu daha çok ön plana çıkarın ve üzerinde çok çalışın.

7. Şiddetle azmedin.

Hata yapsanız bile pes etmeyi aklınıza getirmeyin. Hatalar doğruları farketmemizi sağlar. Bu nedenle yanlıştan dönerek kendimize başarmak için yeni bir yol çizmemiz çok önemlidir. Yanlıştan ders almadan yola devam ettiğimizde hayat o dersi vermekte ısrarcı olduğu için tekrar o hatayı yapmamız büyük olasıdır. Hata yaptığınızı düşündüğünüz noktada, bir durup düşünün. Yanlışı fark edip tam o anda dersi almak, başarıya daha kestirme yoldan gitmenizi sağlayacaktır.

Sabırla, inançla ve sürekli bir şekilde planınıza sadık kalırsanız başarı hep sizinle beraber olacaktır. 

Şunu unutmayalım, başarılı olmak bir tercitir. Yaptıklarınızla ve yapmadıklarınızda buna karar verecek olan sizsiniz. Başarıya giden yoldaki zorluk veya engeller sizi hemen pes ettirebiliyorsa hedefinizi yeterince bağlı olmayabilir misiniz? Bu noktada onu bir daha gözden geçirmeniz gerekir.

Şimdi hedefinizi net olarak belirlemek için bir adım atın! Bunu kendiniz için yapmalısınız. Başarılı olmak yolun sonunda ulaşacağınız bir sonuç ancak sizin için değerli olan şey gösterdiğiniz çaba.

Başarı adımlarını yazarken faydalandığım ”Başarılı Olmak Bir Tercihtir” kitabını daha fazla yararlanmak amacıyla okuyabilirsiniz.

“Başarılı Olmak Bir Tercihtir” yazımız dışında diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM