Geleceğimiz için Şimdi Sınav Hedefi Belirlemek
“Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez.”
Montaigne
Her öğrenci büyük veya küçük bazı hedeflerle çıkar yoluna. Kimisinin yola çıktığında hiçbir hedefi yoktur, zaman içinde, doğrularını yanlışlarını göre göre kendine bir rota çizer. Yani öyle veya böyle bir şekilde hedefe doğru yol almış durumdadır öğrenciler. Peki, bu hedefleri nasıl ve neye göre belirliyorlar? Kendilerine koydukları her hedef sahici mi? Sınav hedefi nasıl belirlenir? Öncelikli kriter nedir bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.
Nereye gideceğimizi bilmezsek yolda kaybolma ihtimalimiz artar.
Bizi yanlış yola sevk eden, kendi yolumuzdan alıkoyan tuzaklara çok çabuk düşeriz. Eğer nereye gideceğimizi bilirsek, kendimize bir sınav hedefi belirlersek yolumuzu biliriz ve emin oluruz. Kendimizi bütün tuzaklara karşı hazırlar, bütün zorluklara rağmen yolumuzdan dönmeyiz. Bu sebeple kendimize uzak veya yakın bir sınav hedefi belirlemek çok önemlidir.
Uzak hedefler moralimizi bozuyorsa daha yolumuz uzun olduğu için motivasyonumuzu düşürüyorsa öncelikle kısa hedeflerle başlayabiliriz. Bir ya da birkaç yılın sonunda bizi asıl hedefimize ulaştıracak büyük hedefimize giden yol kısa ve daha küçük hedeflerden geçer. Öncelikle kendimize bir haftalık bir hedef belirleyip bunu gerçekleştirmeye çalışalım. Eğer bu da çok uzun geliyorsa günlük hedeflerle de başlayabiliriz.
Unutmayın büyük ve güzel işler mutlaka küçük bir adımla başlar. O küçük adım başta bize çok basit görünse de zamanla bütün küçük adımlar birleşir ve büyük hedefimize “sınav hedefine” bizi yaklaştırır.
Sınav Hedefi Belirlenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Öncelikle bir hedef belirliyorsak bu hedefin spesifik (belirgin) olması gerekir. Örneğin:“Sınavda başarılı olmak istiyorum.” bir hedef değildir. Daha doğrusu belirgin bir hedef değildir. Başarılı olmak demek ne demektir? Kaç puan alırsam başarılı olmuş olacağım? Gibi sorularla hedefinizi belirginleştirmeye çalışabilirsiniz. Bunun yerine örneğin “Sınavda 95 puan almak istiyorum.” demek gayet net ve belirgin bir hedef olacaktır.
- İkinci olarak hedefleriniz ölçülebilir olmalıdır. Yani bu hedefe ulaşıp ulaşamadığınız veya ne kadarlık bir eksiğinizin olduğunu ölçecek bir ölçme aracı olmalıdır. Kısa hedefleriniz için yazılı ve sözlü sınavlar iyi bir ölçme aracıdır. Uzak ve büyük hedefleriniz için yıl sonunda gireceğiniz lise ve üniversite sınavları iyi birer ölçme aracı olabilir. Bu tarz ölçme araçlarının kullanılması sizin sınav hedeflerinize giden yolda birer yol arkadaşı görevi görür. Yaptığınız doğru ve yanlışları size göstererek nerelere daha fazla odaklanmanız gerektiğine dikkat çeker.
- Hedeflerinizin ulaşılabilir olması da bir diğer önemli özelliklerden birisidir. Örneğin “Günde 3000 soru çözeceğim.” veya “Bir hafta da bütün sınav konularını bitireceğim.” demek ulaşılabilir bir hedef değildir. Bu tarz hedefler belirlemek sizi gereğinden fazla kaygıya sokabileceği gibi ulaşılabilir bir hedef de olmayacaktır. O yüzden kendinizi iyi tanımanız, yapabileceklerinizin farkına varmanız çok önemlidir.
- Hedefleriniz gerçekçi olmalıdır. Bunun için öncelikle kendinizi iyi tanımanız gerekmektedir. Siz kimsiniz? Ne istiyorsunuz? Potansiyeliniz ne? gibi sizi size tanıtacak bazı sorularla gerçekçi bir hedef belirleyebilirsiniz. Sizi yansıtan, potansiyelinize uygun, amacınızı gerçek anlamda yansıtacak bir hedef belirlemek esastır.
- Son olarak hedeflerinizin bir zaman sınırlaması olmalıdır. Bu hedefi gerçekleştirmek için ne kadar zamanınız var? Bu hedef yolun ne kadar uzaklığında? Ne zaman varacaksınız? Zaman sınırlamasını iyi yapmak hem dikkatinizi bu noktada yoğunlaştırmanıza hem de planlı bir çalışmaya sizi hazırlayacaktır.
Bu maraton uzun ve yorucu bir maraton sevgili öğrenciler. Bizi bu zorlu yolda motive eden en büyük güç ise hedeflerimizdir. Hedeflerimiz bu saydığımız özelliklere ne kadar uyumlu olursa gerçekleşme ihtimali de o kadar fazla olacaktır. O yüzden öncelikle kendimizi gerçek manada tanımalı, istek ve beklentilerimizi belirlemeli, potansiyelimizi keşfetmeli ve bunlara uygun bir hedef belirleyerek bu yola çıkmalıyız.
Bu süreçte hedefleriniz çok farklı olabilir. Değişiklik gösterebilir ama unutmamanız gereken bir nokta var ki o da iyi bir sıralama sizi tercihler ve hedefler hakkında daha rahat hissettirecektir. Vereceğiniz kararlar ne olursa olsun, istediğinizi seçme şansını elde edebilirsiniz. Bu sebeple herhangi bir meslek, üniversite hayaliniz yoksa bile hedefiniz iyi bir derece yapmak olabilir.
Gösterdiğiniz emeğiniz karşılığını alabildiğiniz günleriniz olsun, hedeflerinize ulaşabilmeniz dileğimizle..
Kaynakça:
https://www.kisiselgelisim.com/hedef-belirleme-ve-hedefler-icin-planlar-yapma/
Motivasyon ve sınav yönetimi hakkında diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.