Sınav Dönemi Yönetimi

Sınav Dönemi

Sınava hazırlanma sürecinde yaptığımız doğruları, yanlışları, unuttuklarımızı, alışkanlıklarımızı şöyle bir gözden geçireceğim yazıma hoş geldiniz arkadaşlar.

 Öncelikle unuttuğumuz bazı şeylerden başlamak istiyorum. Şimdi size unuttuğumuz en önemli şeyin ne olduğunu söylediğimde belki de çok şaşıracaksınız. Unuttuğumuz ama asla unutmamamız gereken en önemli faktör ‘‘BEN” faktörü arkadaşlar. Bizler bu hatayı sınav döneminde çok yapıyoruz. Ve aslında bazen, bir şeylerin yolunda gitmemesindeki en büyük sebebin biz olduğunu unutuyoruz. Daha açıklayıcı olacak olursam, aslında biz her şeyin bizde başlayıp bizde bittiğini unutuyoruz ne yazık ki.

Sağlık her şeyin başıdır. Sağlık olmazsa, bir şeyler güzel gitmez. İstediğimiz şeyleri yapmakta bize en büyük engeldir bazen sağlığımız. Hem ruhen hem de bedenen. Biz bu noktada bazen çok kötü davranıyoruz kendimize. Ama bu böyle olmamalı. Hayat sadece ders çalışmak değil. Nefes almalıyız bazen. Spor yapmalıyız mesela ki bu benim için olmazsa olmazdır. Saatlerce o masada oturmak çok güç bir şey, sizi anlıyorum. Fakat spor, daha da indirgersek ufacık egzersizler bile sizin daha az yorulmanızı, daha iyi odaklanmanızı sağlayacak. Bazen bir yürüyüş bile sizde mucizevi etkiler yaratabilir.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Bahsetmek istediğim bir diğer konu ise, bir günümüze kendimize bizi iyi hissettirecek şeyler yapacağımız aktiviteleri koymak olacak. Bu herkes için farklılık gösterebilir. Ben kitap okuyarak zihnimi dinlendiriyorumdur, sen müzik dinleyerek bir başkası film izleyerek. Ya da sevdiğiniz bi arkadaşınızla vakit geçirebilirsiniz. Bu tamamen kişisel tercihlere bağlı.

Bir gün seçmenizi istiyorum sizden. Aslında bu da kişisel. Belki hafta başında seçmek isteyecek olanlar olabilir haftaya dinç başlamak adına. Belki de haftanın sonunda güzelce bir dinlenmek isteyebilirsiniz size kalmış. Günümüzü, ruhumuzu ve zihnimizi tertemiz yapacak şeylerle doldurmalıyız. Buna dinlenmek de diyebiliriz kısaca. Kendimizi mutlu edecek şeyleri bulup, o gün içinde yapmalıyız. İnanın size o kadar iyi gelecek ki. İçinde bulunduğunuz bu zorlu süreci sizin için daha kolay bir hale getirecek.

Sınav döneminde bazen çok sıkıldığımız olabilir. Netlerimizin artmadığı, çok bunaldığımız, artık çalışmak istemediğimiz , çok yorulduğumuz anlar olabilir. Bu durumlarda yapılabilecek alternatif planlarımız olabilir. Bu bizi motive edecek bir şarkıyı dinlemek olabilir. Hayal kurmak olabilir.

Bu konuya farklı bir yerden daha yaklaşmak istiyorum. İçinde bulunduğumuz durumu bir iş olarak görmeliyiz. Nasıl ki çalışan insanlar her gün aynı saatte kalkıp iş başı yapıyorsa siz de öyle olmalısınız.

Şu anda sizin işiniz öğrenci olmak. Nasıl ki çalışan bi öğretmen, ya ben bugün çok sıkıldım hiç moralim de yok.Ben bugün ders anlatmak istemiyorum. Okula gitmeyivereyim diyemiyorsa, sizin de bunu bahane etmeye lüksünüz yok. Düşünsenize yardıma ihtiyacı olan bir hastaya doktorun, bugün canım sıkkın yarın bakalım dediğini. Böyle bir şey olabilir mi? O yüzden siz de asla pes etmemelisiniz ve işinizi en güzel şekilde yapmalısınız. Bu bir süreç ve biliyorum çok uzun ve zorlu bir süreç. Fakat göz açıp kapayıncaya kadar geçecek arkadaşlar. Güzel günler göreceğiz sonunda. Güneşli günler göreceğiz.

sınav dönemi

Sınav Döneminde Neler Yapmalıyız ? Bu Dönemi Nasıl Yönetmeliyiz ?

Sınav döneminde aslında önemli olan şeylerden biri de planlı ve programlı olmak. Gününüzü, haftanızı, hatta uyabiliyorsanız ayınızı planlamak size çok büyük avantaj sağlayacak. Bana kalırsa başarıya giden yol planlı olmaktan ve yaptığımız plana uymaktan geçiyor. Ve tabi en önemlisi bunu sürekli hale getirmek. Sürekli olmak dedim de ah ne güzel dedim. Hep bu sürekliliği sağlayamadığımızda kopmuyor mu ipler. Çok önemli arkadaşlar bu süreklilik çok. Bir şeyleri alışkanlık haline getirebilmek çok güçtür ama sonrasında hayatınız şekillenir ve güzelleşir farkında bile olmazsınız.

Aslında size en büyük tavsiyem gülmeyi alışkanlık etmeniz. Sürekli gülümseyin arkadaşlar. Bu dönemde gülümsemeye ihtiyacımız var. Her şeye inat herkese inat mutlu olmaya ihtiyacımız var. Gökyüzüne bakmayı unutmamamız gerekiyor. Her şey orada çünkü. Ruhunuzu daima temiz tutun. Ve hep mutlu olun. Bu süreçte stresten uzak durmak çok zor ama strese yenilenler, maalesef ki bu sürece yeniliyor. Sizler, daima gülümseyin ve yer vermeyin olumsuzluklara hayatınızda. Sizden tek isteğim bu. Kendinize inanın. Kendinizi çok sevin ve daima mutlu edin kendinizi. Ve tekrarlıyorum şimdi, güzel günler göreceğiz, güneşli günler… Herkese başarılar diliyorum.

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM