Başarmaya Son 1 Ay
Belki bir sene belki de birkaç sene uğruna emek verdiğiniz YKS’ ye 1 ay kaldı. Hatırlayın, çalışmalarınıza yeni başladığınızda kendinize hedefler belirlemiştiniz. O çok istediğiniz, başarılı olacağınıza inandığınız mesleği ve eğitim almak istediğiniz üniversiteyi belki de bir kağıda yazıp odanıza astınız. O kağıdı her gördükçe içiniz kıpır kıpır oldu ve her gün bir önceki güne göre daha fazla çalıştınız. Daha fazla ders çalışabilmek için sabahları erken kalkarak uykunuzdan feda ettiniz. Belki hasta olduğunuz zamanlarda bile o günü verimsiz geçirmemek için az da olsa çalışmalarınıza devam etmek istediniz. İşte tüm bu fedakarlıklarınız sizi gerçek anlamda memnun edecek bir başarıyı size sunacaktır.
YKS’ ye 1 ay gibi bir süre kalmışken biz bu zamanlarda neler yaparsak bu süreci olumlu bir şekilde geçirip hedeflediğimiz başarıya ulaşabiliriz buna bakalım.
YKS’ ye 1 Ay Kala Neler Yapmalıyız ?
Anlaşılması güç konuları çalışmaya başlayıp kendinizi zorlamayın.
Eğer sınav konularını yetiştirmede bir problem yaşadıysanız ve YKS’ ye 1 ay kala bazı derslerin anlaşılması güç olan konularını çalışmak gibi bir hedef edindiyseniz bence bu zorlukla kendinizi bu süreçte yormayın. Çünkü bu anlaşılması zor veya uzun konu anlatımına sahip konularla kafanız daha çok karışabilir ve öğrendiğiniz diğer konuları da unutabilirsiniz. Yani maalesef YKS’ ye 1 ay kala bu tür konuları öğrenmek için biraz geç kalmış olabilirsiniz. Ama siz yine de motivasyonunuzu asla düşürmeyin ve öğrendiğiniz konularda mükemmel olmaya çalışın. Öğrendiğiniz konulardan sınavda soru kaçırmayacak kadar kendinizden emin olursanız bu size sınavda müthiş bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Dersleri günlere dağıtarak tekrarlarınızı yapın.
Alan derslerinizi günlere dağıtarak YKS’ ye 1 ay kala kapsamlı bir tekrar yapabilirsiniz. Örneğin 5 gün sadece Türkçe dersinin tamamını tekrar edin. Zaten sene içerisinde bu dersin konu anlatımlarına çalışıp bolca soru çözdüyseniz tekrar yapmak size çok kolay gelecektir. Bu nedenle, tekrar etmek için kendinize ayırdınız gün sayısını, kendi bilgi birikiminize göre kendiniz belirlemelisiniz. Bu tekrarlarınızı yaparken diğer derslerden branş denemeler çözmeyi asla ihmal etmeyin. Çünkü YKS’ye 1 ay kala genel olarak tüm dersleri tekrar etmenin en iyi yolu branş ve genel denemeler çözmektir.
5 gün Türkçe, 7 gün edebiyat, 7 gün tarih şeklinde kendinize günler vererek derslerinizin konu anlatımlarını bütünsel olarak tekrar edin. Beyninize bu tekrarların son tekrarlar olduğu sinyalini vermek için konuları tane tane okumayın veya tekrar amaçlı güzel el yazınızla konuları yazmayın. Bu şekilde yaparsanız beyninize daha tekrarlar yapmak için çok süreniz olduğu sinyalini verirsiniz ki bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü YKS’ ye 1 ay kala artık süreniz çok kısıtlıdır. Bu sürede tüm derslere göz atmanız ve konu tekrarlarını yaparak bilgilerin kalıcılığını sağlamanız sınavda size başarı olarak geri dönecektir.
Branş ve genel denemeler çözmeye çok önem verin.
Branş denemeleri sayesinde dersleri sınava kadar tekrar edersiniz ve bilmediklerinizi öğrenirsiniz. Bu şekilde dersleri çok daha kapsamlı bir şekilde bitirdiğinizden emin olmuş olursunuz.
Genel denemeler çözmek YKS’ ye 1 ay kala yapmanız gereken en önemli şeydir. Çünkü sınava yaklaştığımız bu günlerde bizi sınav anına hazırlayan yegane şey deneme çözmektir. Denemelerinizi sınav saatinde başlatın ve süre tutarak çözün. Deneme çözerken sıkılsanız bile o masadan kalmayın. Çünkü sınavda, sınav süresi kadar o sırada oturmanız gerekecek. Bu duruma kendinizi şimdiden hazırlarsanız sınav anında zaten alışmış olduğunuz bir şeyi yaptığınız için size hiç zor gelmeyecek. Denemenizi bitirdikten sonra mutlaka denemeyi kontrol edin ve yanlış yaptığınız soruları iyi bir şekilde öğrenin. Doğru yaptınız soruları da bilinçli olarak yaptığınızdan emin olun.
Sizi olumsuz etkileyen her şeyden uzak durun.
YKS’ ye son 1 ay kala, motivasyonumuzun en çok düştüğü ve kendimizi yetersiz hissettiğimiz bir zaman dilimine girebiliriz. Bu noktada yapmamız gereken ilk şey bize sürekli olumsuzluğu aşılayan çevremiz varsa o çevreden biraz uzaklaşmak olmalıdır. Çünkü özellikle bu zamanlarda başkalarından bizi destekleyecek cümleler duymayı isteriz. Bu destekleme sayesinde içsel motivasyonumuzla birlikte başaracağımıza olan inancımızı müthiş bir şekilde arttırabiliriz.
Size olumsuz duygu ve düşünceleri hatırlatan film, dizi ve şarkılara bir an önce veda edin. YKS’ ye 1 ay kala her gününüzü mutlu olarak geçirebilmeniz ve motivasyonlu bir şekilde ders çalışmalarınıza devam etmeniz çok önemlidir. Bu nedenle, bu tür olumsuz ruh haline bürünmenize neden olan aktiviteleri yapmaktan uzak durmalısınız.
Sizi olumsuz etkileyebilecek bir diğer etken de beslenmedir. YKS’ ye 1 ay kala beslenmenizi belirli bir düzene oturtmanız gerekiyor. Mesela her gün sınav günüymüş gibi uyanıp yeterli ve dengeli bir kahvaltı yapın. Ardından sınav saatinde deneme sınavınızı başlatın. Deneme sınavı, sınav süresi kadar olduğu için bu saatlerde bir şey yememeye kendinizi alıştırın. Bu saatlerde bir şey yememeye kendinizi alıştırmazsanız sınav anında bir şeyler atıştıramadığınız için zorluk yaşayabilirsiniz. Yine bu kalan zamanda stresten dolayı yemek yemeği abartmamalısınız. Çünkü fazla yemek çalıştığınız dersten aldığınız verimi düşürebilir veya sizi yorgun ve uykulu hissettirerek çalışmalarınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle YKS’ ye 1 ay kala yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeniz çok önemlidir.
Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.