Güne Erken Başlamak

Güne Erken Başlamak- Güneşi Selamlamak

güne erken başlamak

Güne erken başlamanın öneminden bahsedeceğim yazıma, hoş geldiniz arkadaşlar. Öncelikle sizin için kendime şu soruyu yöneltiyorum: ”Güne neden erken başlamalıyız?” Bu soru üzerinden konuşmaya başlayalım. Atalarımızdan gelen önemli bir sözü öncelikli cevap olarak belirtmek istiyorum: ”Erken kalkan yol alır.” Düşünsenize sabah 05.00’de uyandığınızı. Evet böyle dediğimde belki bazılarınız için göz korkutucu olabilir ama lütfen ön yargılarınızı kırın. Aslında o kadar da kötü değil. Neden mi? Nedenini, erken başlanan gün içinde geç başlanan güne göre ne gibi farklılıklar olacağını konuşarak öğrenebiliriz.

Güne erken başlamak uykumuzu yarıda bırakmamıza, o sıcacık yatağımızdan çıkıp buz gibi suyla yüzümüzü yıkayıp masa başına oturmamıza sebebiyet veriyor. Evet bu kısım biraz üzücü olabilir ama değmez mi? Hayallerinize ulaşmak adına sizi merdivenin bir üst basamağına çıkaracak belki de. Gerçekten hayatınız için değmez mi lütfen bunu bir düşünün. Farklılıklara geçecek olursak:

Sizin için her ikisini de karşılaştıracağım. Öncelikle erkenden uyanmanın bize kazandırdıklarına bir bakalım.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM

Öncelikle 05.00’de uyandığımızı farz edelim. Hava henüz biraz da olsa karanlık. Güzelce yüzümüzü yıkadık ve dedik ki aynaya bakıp, her şey hayatın ve hayallerin için. Bi kahve yaptık kendimize mis gibi koktu burnumuza.

güne erken başlamak

Odamızın perdesini açtık camı açtık bir nefes aldık. Devamında programımızın ilk maddesinden başladık. Diyelim ki paragraf ve problem çözmeniz gerekiyor. Maksimum 07.30’da bu iş bitmiş olucak ve saat daha 07.30 iken 2–2.30 saat çalışmış olacaksınız bile ve bu öyle güzel hissettiricek ki inanamazsınız. Nil Karaibrahimgil şarkısında da söylüyor ya hani bize:

Erken kalkmak kulağa berbat geliyor,
Biliyorum ama erken kalkan yol alır.
Hayatımda duyduğum en doğru şey.
Bazen saat 8:30’da üç şey bitirmiş oluyorsun ve
İnanamıyorsun zamanın göreceliğine.

Ne güzel söylemiş değil mi?

Biraz da örneklerle devam edelim. Bilinen bazı başarılı insanların da güne erkenden başladığını ve bunu bir fırsat olarak tanımladıklarını biliyor muydunuz?

Güneşle birlikte (ya da öncesinde) uyanmak Apple şirketinin CEO‘su Tim Cook ve “Shark Tank” yatırımcısı Kevin O’Leary gibi yöneticiler için güne bir adım önde başlamak ve günün geri kalanında vakitlerini öldürecek işleri halletmek için ciddi bir fırsat.

Apple şirketinin CEO’su Tim Cook gece 03.45’de uyanıyor mesela. Haberler başarılı CEO için şunları yazıyor:

“Her sabah 03:45’te uyanıyor (evet ‘her sabah’), 1 saat boyunca e-postasını kontrol ediyor, kendisinde 3 saat dilimi uzaktaki tembel doğu yakalıları geride bırakıyor, sonra da spor salonuna gidiyor. Sıradaki durağı Starbucks oluyor (daha fazla e-posta işi yine tabii) ve son olarak iş yerinde buluyor kendini. ‘Olay şu ki, yaptığınız işi seviyorsanız, onu iş olarak görmüyorsunuz. Yaptığınız herhangi bir şeye dönüşüyor ve bu da benim kendimi bulmam adına büyük bir şans.”

Anlıyoruz ki yaptığımız işi sevmekten geçiyor bu erken uyanma işi Tim‘e göre. Yani sizin işiniz de şu anda öğrenci olmak ve bu durumu sevmelisiniz yoksa zehir edersiniz kendinize bu süreci. Ki biliyorsunuz severseniz birçok şeyi mutlulukla yapacaksınız. Evet örneğimize devam edeceğimiz isim Ellevest CEO’su ve kurucu ortağı Sallie Krawcheck. Şimdi de onun erken uyanma sürecinden bahsedeceğim.

Eski Citigroup CFO’su LinkedIn’deki gönderisinde saat 04:00’te olduğu kadar başka saatlerde üretken olamadığını belirtmiş.

“Bir fincan kahve hazırlarım. Işıkları da kısık tutarım. Bazen şöminede ateş yakarım ve kızımla kedimin bilgisayarımın yanında uyumaları eşliğinde çalışırım.”

Bu saatler, henüz iş telaşına bulaşmadığı için, Krawcheck’in zihninin en berrak olduğu zamanlar. Belki bir ilgisi yok ama aynı zamanda en yaratıcı olduğu süreçten bahsediyoruz.” Bu, aklıma birçok fikrin (ki bazıları gerçekten iyi) geldiği bir zaman dilimi.”

Yani aslında bir artı yön de bu saatlerin zihnimizin en berrak olduğu saatler olması. Ki bu araştırmalarla da kanıtlanmış. Yapılan birçok araştırmaya göre insan beyni belirli zaman aralıklarında daha verimli olabiliyor.

Demem o ki arkadaşlar erkenden uyanmak aslında mükemmel sonuçlar doğurabilir. Bence uykunuzdan azıcık vermek hayalleriniz için değer.

Umarım bu yazı fikirlerinizi değiştirmekte etkili olabilmiş, sınavlarda erken uyanmanın ne kadar fayda sağlayacağını biraz da olsa size geçirebilmişimdir. Herkese başarılar.

Kaynaklar:

1) https://onedio.com/haber/kargalar-marifetlerini-sergilemeden-uyanan-21-basarili-is-insani-712560

2) https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjjn727gaHyAhWD_7sIHbi4BiIQ3ywwAHoECAUQAg&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D-yYCL5S2QI0&usg=AOvVaw0fb5ilj_Q6SwYGbm-87pho

güne erken başlamak
güne erken başlamak

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
REKLAM