Düşünce ve Duygu Değişimlerinin Motivasyon Üzerindeki Etkisi
Düşüncelerimiz değişkenlik gösterebilir. Bu değişkenliği hepimiz hissetmişizdir. Çok severek aldığımız bir eşyayı gün gelir değiştirmek için elimizden geleni yaparız. İsteyerek yaptığımız çoğu şeyi gün gelir yapmamak için bin takla atarız. Çok hevesle başladığımız çoğu iş de bu değişkenliğin kurbanı olabiliyor aslında. Her gün aynı ruh halinde olamayabiliyor, aynı duygu durumunda olmayabiliyoruz.
Düşüncelerin değişkenlik gösterdiği gibi duyguların da değişkenlik gösterdiğini söylememe gerek yoktur. Bir gün fazla Polyanna olurken diğer gün pesimist bir ruha bürünebiliyoruz. Bu durumların muhtemel olduğunu unutmayalım.
Bu düşünce ve duygu değişimleri bizi sınava hazırlık sürecinde de yakalayabilir. Gayet güzel bir tempoda giderken birden tökezleyebilirsin, bu çok olağan bir durum. Böyle durumlarda yapman gereken düşmeden ayağa kalkmak, düştüysen bile zeminin soğukluğuna ve sertliğine aldanmadan doğrulmak.
” Hiçbir şey için ayağa kalkmıyorsanız herhangi bir şey sizi düşürebilir.”
Gordon Eadie

Şimdi gelin olabilecek düşünce ve duygu değişimlerini inceleyelim.
1) “Saat daha erken hem dün yeterince çalıştım, bugün geç kalksam hiçbir kaybım olmaz. Zaten rakiplerime göre ilerdeyim.”
Ya bir cümle fazla ya da bir cümle eksik ama bu doğrultudaki bir ruh haline zaman zaman çoğu öğrenci girebilir. Bir günden bir şey olmaz zaten canım, diyip ipin ucunu kaçırabiliyorsunuzdur. Gerçekten bir günden bir şey olmaz mı? Ben cevap vereyim: Bir günden çok şey olur. Rakiplerin sana bir günlük fark atmış olacak ama senin yarışında değil kendi yarışında. İlerlettiği ve hedef ettiği çalışma düzeninde bir gün daha istikrarlı bir şekilde ilerlemiş olacak. Rakiplerine göre değil kendi sistemine göre bir günü daha tamamlamış olacak.
Rakiplere göre ilerlemek tabii olanaklı bir durum fakat tek rakibinizin siz olduğunu asla unutmayın. Hedef noktanız aynı olsa bile herkesin çalışma algısı, gittiği yöntem farklılık gösterebilir. O yüzden bu rakip olayına ve yaptığımız kıyasa dikkat etmeliyiz. Ichıro Kıshımı Kendinle Savaşma Sanatı adlı kitabında bu konu hakkında şu çarpıcı cümleyi kullanır: “Birisiyle yarışmak için yürümüyoruz. Esas değer taşıyan şey, kişinin şu anki halini aşmaya çalışmasıdır.”
Önceliğimiz biz ve eksiklerimiz, bunu unutmayın. O yüzden bir günden bir şey olmaz, demiyoruz. Her gün aynı istikrarda ilerlemek senin inancını kamçılayacaktır hatta katettiğin her ilerleme seni daha da motive edecektir.
Kendine her gün belirlemiş olduğun program üzerinden ilerliyorsun. İlerlettiğin konular senin için birer artı. Bunu “Dün yeterince çalıştım.” mantığıyla eksi hala getirmen çok muhtemel. Elindeki artıyı bu düşünceyle asla eksiye çevirme. Bu düşünceye kapılman demek bunu sürekli tekrarlayacağın anlamına gelir, sakın unutma. Yani yukarıda belirtilen düşüncede “Dün yeterince çalıştım.” cümlesi kabul edilemez.
Peki, bu düşünce yapısında olduğumuzda ne yapmalıyız?
Bir kere asla taviz vermemeliyiz bu duruma. Çünkü çok iyi bildiğiniz üzere taviz tavizi doğurur. Böyle durumlar için artı bir programın olsun, acil durum programı gibi düşünebiliriz. Motivasyonumuzun düştüğü, olumsuz ruh haline büründüğümüz zaman ipin ucunu bırakmak yerine acil durum programını devreye sokabiliriz. Şunu unutmamamız lazım: Asıl düzenli bir programımız zaten var, bizim gidişatımız hep ona göre. Bu sadece olası bir durum için. Motivasyonumuzu daha fazla düşürmemek için. O sebepten alışkanlık haline getirmemeliyiz.

2) “Dün çok güzel bir çalışma programı oluşturdum, bugün onun üstüne katıp ilerlemem lazım. Her dakika benim için çok önemli.”
Dünyayı fethedecek gücü buluruz bazen kendimizde. İzin verseler herkesle savaşacak kadar azimliyizdir. Bu düşünce ve duygu yapısı elbette çok güzel ama biz bu tarz düşüncelere de dikkat etmeliyiz. Çok hevesle başladığımız bir durum aniden saman alevi gibi sönebilir. Bu da ben başaramam, istikrarlı değilim gibi düşüncelere kapılıp duygu durumunuzu dibe çekebilir. Hazırlık döneminde asla isteyeceğimiz bir şey değil elbette.
Belirlediğin çalışma temposunun üzerine çıkman başaracağına olan inancını da kamçılayacaktır. Kamçıladığın o inanç seni bir adım daha ileriye taşıyacaktır.
Şunu unutmayın: İki düşüncede de inanç çok önemli. Birinci düşünce kendinize ve başaracağınıza olan inancınızı asla kaybetmeyip, yaşadığınız düşüşte ayağı kalkmanızı sağlayacak. İkinci düşüncede ise inandığınız kendinize başarılarla birlikte bir inanç daha aşılamış olacaksınız.
Düşünceleriniz fark etmeden sizi yönetir. Sen ne görmek istersen, ne düşünürsen beyin onu algılar ve harekete geçirir: İnanmak, başarmak ve gerçekleştirmek.
Bu konuda sizlere genel olarak iki düşünce sunuldu, eklemeler ve çıkarmalar tabi ki yapılabilir. İlerleme göstermeniz gerekeb bu yolda çaba size bağlı.
Daha fazla motivayon ve psikoloji içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.